Magyarország megújul

Szakmai bemutató várta az érdeklődőket a Fűzfonóban

Nyomtatás

A nyílt napon a tokaji Fűzfonó munkatársai megismertették a látogatókkal a kosárfonás és fonott bútor készítés fogásait a júniusban átadott új épületben. A szakma iránt érdeklődők betekintést nyertek egy fonóüzem hétköznapjaiba, ahol bemutatásra került a fűzvessző előkészítése, gépi megmunkálása valamint a különböző fonott használati tárgyak és dísztárgyak elkészítése.

A látogatók kipróbálták az egyes fogásokat és az első látásra könnyűnek tűnő mozdulatok elsajátítása közben kiderült, hogy nem is olyan egyszerű a fűzvesszővel dolgozni. A szakma művelői oktató szerepet kaptak és bemutatták az érdeklődőknek, hogy a technikai műveletekhez a szakértelem mellett milyen kézügyesség, figyelem és monotonitástűrés szükséges.

A szakmai bemutató keretében a Fűzfonó legújabb a termékei a fonott bútorok is megtekinthetőek voltak. A fonott fotelek és asztalok nagy sikert arattak, elkészítésüket Halász József és felesége Böbe néni oktatja augusztus elseje óta a Fűzfonóban, akik a 70-es években a Tokajban működő kosárfonó üzemben is dolgoztak.

Bemutatkozott továbbá Beyer György ipari formatervező és csapata, akik a Fűzfonó lelkes munkatársaival a fonott vessző alkalmazásának korlátait feszegetik, és építőipari félhajlékony cső vázakkal kísérleteznek.

A kosárfonás tudományának elsajátítása életkortól független, így a gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatták, hogy az átpuhult egyenes vessző szakszerű mozdulatokkal különböző fonatokba vagy akár copfmintába is formázható. Míg a felnőttek a fonási technikákkal ismerkedtek, a gyerekek az elkészült termékekkel játszhattak, így diócélbadobó verseny, babzsák hajító verseny, hordólovaglás valamint a kézi hajtású vesszőkosár-körhinta várta őket a kedvenc  ún. zöld vesszőből készült kuckók mellett.

A kosárfonás mestersége szakmai felelősség nélkül nem művelhető, a hagyományőrzés elkötelezett munkatársai erről tokaji Fűzfonóban a nyílt napon a szakmai bemutató során tanúbizonyságot tettek.

 

Az eseményről készült fényképekből egy teljes album tekinthető meg a galériában.